De kracht van pompoenpit olie

 

Pompoenpittenolie

De Latijnse naam voor pompoenen is Cucurbita Pepo. Pompoenen komen van oorsprong uit Zuid Amerika. Indianen van dit continent gebruikten de pompoen niet alleen als voedsel maar ook als medicijn. Pompoenpitolie is een dikke, donkergroene substantie. Het heeft een sterke nootsmaak. Het wordt ook wel pompoenzaadolie genoemd.


Inhoudsstoffen pompoenpitten

Pompoenpitolie kun je niet gebruiken om in te bakken. Je kunt het uitsluitend aanwenden om:

  • Salades mee te verrijken,
  • Het in een muesli te doen, of
  • Door een groentesmoothie te verwerken.

Pompoenpitten bevatten vitaminen en de mineralen kalium, calcium, magnesiumfosforijzer, koper, mangaanzink en seleen. Daarnaast zitten er verscheidene aminozuren in deze olie zoals citrulline en cucurbitine. Ook bevat het diverse polyfenolen. Al deze inhoudsstoffen maken deze olie een sterke antioxidant.


Goed voor blaas en prostaat

Pompoenpitten hebben door hun inhoudsstoffen een positieve werking op blaas- en prostaatproblemen. Je kunt het preventief hier tegen gebruiken; sommige mensen hebben vaker last van deze aandoeningen en kunnen dat voorkomen door regelmatig pompoenpitolie door een fruitsap of zelf gemaakte muesli te doen of pompoenpitolie over een salade te sprenkelen.


 

 

Pompoenpitolie bij spieraandoeningen

Wanneer je spieren hebt overbelast door eentonige bewegingen dan is pompoenpitolie een uitkomst. Het is te gebruiken bij overbelasting, spierpijn, spierspanningen en spit. Je smeert de pompoenolie op de huid waar er sprake is van overmatige spierbelasting. Eventueel kun je voor dit doel pompoenpitolie mengen met andere oliën zoals jojoba-olie.


Pompoenpitolie tegen kanker

Pompoenpitolie bevat veel basis omega 6-zuren. Dat is een gezonde essentiële vetzuur. Er zijn twee soorten essentiële vetzuren. Behalve omega 6 is er basis omega 3. Basis omega 6 en basis omega 3-olie zitten in pompoenpitolie en lijnzaadolie samen in een perfecte verhouding. Het lichaam heeft slechts één eetlepel van deze mix per dag nodig om aan alle essentiële vetzuren te komen.


Eettips

Als je een salade maakt dan kun je in plaats van alleen pompoenpittenolie te gebruiken een mengsel maken van meerdere oliën. De olie van pompoenpitten kan eventueel gebruikt worden om in een pompoen- of broccolicrèmesoep te doen als deze al is geserveerd. De olie geeft in combinatie met wat tuinkruiden een bijzonder effect aan een soep. Het is niet aan te raden om deze olie mee te koken en iets erin bakken is zeker uitgesloten; dan verliest het al zijn geneeskrachtige eigenschappen.


Vetzuren in pompoenpittenolie

  • Palmitinezuur: 12.5%
  • Stearinezuur: 5%
  • Oliezuur: 25%
  • Linolzuur: 55%
  • Overige vetzuren: 2.5%