Kokosnoot olie

 

Waarom kokosnootolie het ultieme beautymiddeltje is

Heb je last van droog haar of een verbrande huid? Wil je een frissere adem? Ben je die striemen en cellulitis beu? Kokosnootolie kan je van je beautyprobleem verlossen en is binnenkort misschien nog het enige wat je in de badkamerkast wilt.

Lichaam

Als je 'gezegend' bent met een droge huid dan is kokosnootolie de beste hydratatie die je maar kan wensen. Voeg je er een beetje suiker of zout aan toe dan heb je de ideale scrub. Ontharen doe je snel en pijnloos met kokosolie. Wax je liever? Smeer dan wat olie op de restjes wax en je veegt het er in no time weer af. Als je er niet van houdt om je in te smeren, laat dan wat kokosnootolie smelten en giet het in een warm bad. Met nog wat geurtjes zoals lavendel of eucalyptus erbij waan je jezelf in een wellnesscentrum.

Gezicht

Het gebruik van kokosnootolie heeft nergens zo veel voordelen als op je gelaat. Smeer het als dag-, nacht- of oogcrème en je gezicht zal nog nooit zo gehydrateerd geweest zijn. Maar wist je al dat je het ook als make-up remover kan gebruiken? Smeer een laagje kokosnootolie op je gezicht en haal het er tien minuutjes later met een warm nat washandje weer af. De meest hardnekkige cosmetica is er niets tegen. Het opmerkelijkste effect van de olie is toch wel de antibacteriële werking waarmee je bijvoorbeeld acne kan behandelen.

Mond en tanden

Ken je het fenomeen 'oil pulling' al? Het is de nieuwste trend in beautyland, maar het zou geen onzin zijn. De rage is afkomstig van een oud-Indisch gebruik en wordt nu weer populairder. Wat je moet doen is zo'n 10 à 20 minuutjes je mond spoelen met kokosnootolie. Het lijkt en smaakt misschien allemaal heel erg vies, maar je tandjes zullen je zeer dankbaar zijn. De olie heeft een antibacterieel effect wat er voor zorgt dat je mond grondig gereinigd wordt, waardoor je een frissere adem, gezonder tandvlees en wittere tanden hebt. Daarna kan je de olie ook als lippenbalsem gebruiken.

Haar

Voelt je haar aan als stro? Laat dure conditioners en haarmaskers achterwege. Die producten bevatten vaak verdachte ingrediënten die niet lief zijn voor je lokken. Breng een hoeveelheid kokosnootolie aan op de lengtes van je nat haar, kam het goed door en laat het even intrekken. Daarna spoel je het gewoon weer uit. Voor het effect van een haarmasker laat je de olie gedurende minstens een halfuur zitten. Sommige liefhebbers gaan er zelfs mee slapen en wassen het dan de volgende ochtend uit. Niet alleen je haar, maar ook je wimpers kunnen af en toe een maskertje van kokosolie gebruiken.

Zonnen

Met kokosnootolie kom je heelhuids de zomer door. Neem een flesje kokosnootolie mee naar het strand of naar de rand van het zwembad en spray het af en toe op je lichaam. Je zal sneller bruinen en het dient meteen ook als een extra bescherming. De kokos bevat een natuurlijke lage SPF. Let er op, gebruik het enkel als extra bescherming en smeer je voldoende in met echte zonnebrandolie. Ben je toch verbrand? Smeer je dan voorzichtig in met de kokosolie. Het heeft meteen een kalmerend effect. De natuurlijke olie reduceert ook het vervellen achteraf.

Kwaaltjes

Heb je soms wel eens last van andere kwaaltjes? De kans bestaat dat kokosnootolie het perfecte middeltje is voor je probleem. Het heeft bijvoorbeeld een positief effect bij mensen met eczeem en/of psoriasis. Een grote jeukende muggenbeet zal niet opeens verdwijnen, maar met een beetje kokosolie wordt de irritatie plots al een pak minder. Als je de olie consequent op probleemzones smeert dan verdwijnen je striemen en cellulitis als sneeuw voor de zon. Zwangere vrouwen kunnen de kokosolie ook gebruiken om striemen te voorkomen tijdens de zwangerschap.

 

Vetzuren in kokosolie:

  • Octaanzuur: 9.2%
  • Dodecanzuur: 45%
  • Myristinezuur: 20.8%
  • Palmitinezuur: 8.5%
  • Stearinezuur: 2.3%
  • Oliezuur: 6.4%
  • Overige vetzuren: 1%