Amandel olie

De geneeskracht van amandelolie

De Latijnse naam voor de amandelboom is de Prunus Dulcis. De amandelboom stamt oorspronkelijk uit het westelijke deel van Centraal-Azië. Tegenwoordig wordt hij voor de amandelteelt gekweekt in het Middellandse Zeegebied, Noord-Afrika en Californië. Hij groeit in Italië en Zuid-Frankrijk graag in de buurt van wijnranken en olijfbomen en hij voelt zich thuis in droge, karige bodem.

 

Amandelolie op de huid

Amandelolie wordt vooral gebruikt in de cosmetica. Reeds in de oudheid werd amandelolie op de huid aangebracht zodat een droge huid voorkomen werd. De huid kan amandelolie goed verdragen. Amandelolie wordt regelmatig voor massagedoeleinden gebruikt. Een extra voordeel van amandelolie is dat het jeukremmend werkt.

Amandelolie voor in- en uitwendig gebruik

Amandelolie trekt snel in de huid en is vrijwel reukloos. Daarom is het een klassieker in de natuuurcosmetica. Alle huidtypen kunnen amandelolie goed verdragen. Als amandelolie ingenomen wordt, stimuleert het een gezonde voortgang van de stofwisseling. Het geeft het eten grotere vochtigheid waardoor het lichaam makkelijker voedingsstoffen kan opnemen.

Amandelolie in je haar

Amandelolie kent multifunctionele kwaliteiten. Zowel in- en uitwendig kan het een prima doel dienen. Bovendien kun je het in je haar gebruiken. Een behandeling waarbij je 15 minuten lang amandelolie in je haar laat trekken levert steviger, glanzender en voller haar op. Droge haardelen leven op en gebroken puntjes krijgen meer stevigheid.

Vetzuren in amandelolie:

  • Palmitinezuur: 7%
  • Stearinezuur: 1%
  • Oliezuur: 74%
  • Linolzuur: 17.8%
  • Alfalinoleenzuur: 0.2%

Niet mee bakken

Als je amandelolie in de keuken gebruikt dan moet je het niet aanwenden om mee te bakken. Het is alleen geschikt voor koude gerechten. Een salade kun je overgieten met amandelolie. Ook kun je een koude aardappelsla voorzien van deze olie. Wanneer de olie verhit wordt, gaan alle vitaminen kapot en verliezen de meervoudige onverzadigde vetzuren hun positieve werking.